Croatia

Srčano za bolje sutra, intervju s Marijom Delimar, direktoricom poduzeća Medis Adria

Srčano za bolje sutra, intervju s Marijom Delimar, direktoricom poduzeća Medis Adria

Marija Delimar, direktorica Medis Adria d.o.o.

Tvrtka Medis je u više od 30 godina poslovanja ostvarila značajne suradnje s vodećim globalnim farmaceutskim i biotehnološkim kompanijama. Misija tvrtke je svakom pacijentu, neovisno o njegovom mjestu stanovanja, osigurati dostupnost inovativnih lijekova koji mijenjaju živote. O strateškim odrednicama tvrtke za budućnost razgovarali smo s Marijom Delimar, direktoricom Medis Adria d.o.o.

Kako je započeo Vaš put u farmaceutskom sektoru?

Oduvijek sam željela ne samo liječiti već i spriječiti razvoj bolesti i zbog toga sam odlučila postati molekularni biolog. Nadala sam se da ću upravo ja biti osoba koja će otkriti neku gensku terapiju i spriječiti uzrok neke rijetke bolesti. Studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu omogućio mi je praćenje najnovijih spoznaja u tom području, stjecanje širokog znanja i kompetencija.

Međutim, po završetku studija i koautorstva pokojeg znanstvenog rada shvatila sam da mogućnosti zaposlenja i adekvatnog valoriziranja rada molekularnog biologa u tom trenutku nisu bile u skladu s potrebama mlade osobe na početku karijere. Srećom, diplomirala sam u prosincu, a već u siječnju iduće godine kompanija Medis je raspisala natječaj za radno mjesto stručnog suradnika.

Medis je uvijek nudio i tražio inovativna rješenja za nezadovoljene medicinske potrebe, osobito za rijetke bolesti koje su oduvijek bile predmet mog interesa. Posao koji sam tada u Medisu dobila bio je dinamičan i izazovan, a omogućio mi je i ostanak blizu moje struke. Dvanaest godina kasnije zadovoljna sam što radom u istoj kompaniji dobrim dijelom ostvarujem svoje mladenačke ciljeve jer Medis i danas donosi nova rješenja za bolesnike te mijenja njihove živote.

U početku je Medis bio prisutan u svega nekoliko zemalja, a danas pokrivate velik dio srednje i istočne Europe, ali i baltičke zemlje. Što osiguravate svojim partnerima na tim tržištima?

Medisova strategija je dosad, a vjerujem da će tako biti i u bližoj budućnosti, bila usmjerena na male zemlje centralne i istočne Europe, mala tržišta poput Hrvatske, Slovenije ili Austrije koja možda nemaju iste mogućnosti poput velikih tržišta Njemačke ili Francuske.

Naš je cilj da u suradnji s partnerima omogućimo jednaku dostupnost inovativnih terapija, medicinskih proizvoda ili medicinskih uređaja bolesnicima u malim zemljama kao što to imaju bolesnici na nekim većim tržištima. S druge strane našim partnerima, multinacionalnim kompanijama, na tržištima na kojima poslujemo osiguravamo kompletnu infrastrukturu, specijalizirane stručnjake, prodajne kanale te modernu višekanalnu marketinšku tehnologiju koja je potrebna za uspješno, pouzdano i mjerljivo provođenje te praćenje aktivnosti.

Usto, na našim tržištima poslujemo preko trideset godina i poznajemo specifičnosti svake pojedine zemlje. Pružamo sve što je potrebno kako bi se o lijeku uspješno informiralo sve uključene dionike, od same registracije lijeka, koordinacije s osiguravateljem u procesu uvrštenja lijeka na listu, preko stručne podrške zdravstvenim djelatnicima, farmakovigilancijskih aktivnosti, osiguravanja kvalitete do distribucije lijekova.

Kroz sve navedeno, multinacionalnim kompanijama kojima izravna prisutnost na nekom malom tržištu nije isplativa nudimo poslovni model koji je potvrđeno uspješan i benefite koje su mnoge velike kompanije već prepoznale.

COVID-19 je utjecao na sve sektore, pa tako i na farmaceutski. Na hrvatskom tržištu svjedočimo određenoj nesigurnosti i povlačenju inovativnih kompanija s tržišta. Otvara li se Medisu prilika za nove suradnje?

Najgore što se u situaciji povlačenja određene kompanije s nekog tržišta može dogoditi jest da pritom s tržišta nestanu i njihovi lijekovi, odnosno da postanu nedostupni pacijentima koji ih trebaju dobiti ili ih već koriste. Medis u ovakvim situacijama ima ključnu ulogu u osiguravanju toga da pacijenti nesmetano nastave svoje liječenje, da ne dolazi do odgode ili prekida terapije te da zadržimo standard u liječenju koji imamo. U navedenim situacijama naš model poslovanja osigurava dostupnost postojećih terapija, ali i dolazak budućih novih terapija koje te kompanije proizvedu na naša tržišta, bez kašnjenja u odnosu na druga tržišta na kojima su one prisutne.

Možemo li zahvaljujući Medisovim partnerstvima uskoro očekivati neka nova terapijska rješenja za hrvatske bolesnike?

Najviše nas veseli kad na našim tržištima omogućimo dostupnost terapija koje predstavljaju značajan iskorak, odnosno prvu opciju u liječenju bolesti za koje ranije nije bilo dostupne terapije, kao što je to bila spinalna mišićna atrofija, ili sada Duchenneova mišićna distrofija.

U proteklih godinu dana sklopili smo nova partnerstva s proizvođačima inovativnih lijekova iz Izraela, Portugala i SAD-a, a svoj smo portfelj proširili inovativnim terapijama za određene bolesti mrežnice, za Parkinsonovu bolest te za liječenje poremećaja spavanja u djece s poremećajima iz spektra autizma. Dolaskom tih terapija na naša tržišta zadovoljit će se potrebe za koje u ovom trenutku nemamo adekvatan odgovor te ostvariti dobrobiti za pacijente, ali i za zdravstveni sustav.


Osim novih partnerstava i promjene vizualnog identiteta kompanije, proveli ste i neke strukturne, odnosno organizacijske promjene unutar kompanije?

Medis trenutačno u svom portfelju nudi 140 lijekova iz različitih terapijskih područja. Osiguravamo dostupnost važnih lijekova za intenzivno liječenje, za određene neurološke bolesti, upalne reumatske bolesti, glaukom, liječenje boli, rijetke bolesti itd. Uz to, u ponudi imamo i medicinske proizvode, dodatke prehrani te medicinske uređaje.

Zbog toga smo, kako bismo optimizirali poslovanje i dodatno unaprijedili naš pristup te stručnu podršku, uspostavili četiri strateške poslovne jedinice: Medis Therapeutics - koja obuhvaća inovativne lijekove i lijekove za rijetke bolesti, Medis Consumer Health - za lijekove koji se prodaju bez recepta i druge proizvode za zdravlje i dobrobit ljudskog organizma, Medis Hospital Care - specijaliziran za dijagnostički program, lijekove, potrošni materijal i opremu za bolnice i domove zdravlja te Medis Aesthetics - usmjeren na estetske medicinske proizvode. Vjerujemo da će ovakva segmentacija i specijalizirano usmjeravanje dodatno pridonijeti kvaliteti naših usluga u ovim ključnim područjima.

Dio Medisove strategije do 2025. godine je i promjena vizualnog identiteta kompanije. Naš novi logo u obliku srca, opisuje našu srčanost i strastvenost u ostvarivanju ciljeva, a opisuje i vrijednosti naše kompanije te njenih zaposlenika.

Iako je Medis tvrtka koja se primarno bavi marketingom farmaceutskih proizvoda, razvili ste i neke svoje lijekove?

Naši lijekovi, Rosacta i Ladiva, su primjer inovativnosti kompanije koja je prva u svijetu razvila ovakve lijekove u tom obliku i tako visoke kvalitete. Rosacta je biljni lijek u obliku kreme, namijenjen za olakšavanje blage boli u mišićima i zglobovima te lakših perifernih poremećaja cirkulacije, dok su Ladiva kapsule sasvim nova terapijska opcija, tradicionalni biljni lijek za simptomatsko ublažavanje menstrualnih grčeva u odraslih žena. Oba su lijeka registrirana u 24 europske zemlje i već dostupna u mnogima od njih.

Medisova inovativnost se iz godine u godinu potvrđuje natječajem za izvrsna istraživačka postignuća u medicini i farmaciji „International Medis Awards“. Prije mjesec dana su otvorene prijave i za ovogodišnji natječaj. Prošlogodišnja dodjela priznanja održala se online. Kakvi su planovi za ovu godinu?

Još 2014. godine imali smo ideju da ovakvim natječajem odamo priznanje kliničarima koji se uz svoj svakodnevni klinički rad bave i znanstvenim istraživanjima, a čiji doprinos možda nije imao adekvatan odjek unutar same struke. Tijekom proteklih sedam godina međunarodni stručni žiri je između 1.154 važeća prijavljena istraživačka rada (od kojih je 221 prijavljen iz Hrvatske) nagradio 65 najboljih istraživačkih radova iz devet država, a među njima je kao izvrsne doprinose znanosti prepoznao istraživačke radove čak 12 hrvatskih stručnjaka.

Prošle smo godine imali i specijalnu nagradu koju smo dodijelili KBC-u Zagreb, čiji zaposlenici su u uvjetima potresa i pandemije gotovo nadljudskim naporima prevladali sve izazove. Prijave na natječaj za izvrsna istraživačka postignuća u medicini i farmaciji „International Medis Awards for Medical Research 2021“ već su u punom pogonu. Za već osmu međunarodnu nagradu za najbolje istraživačke radove liječnika i farmaceuta srednje i jugoistočne Europe mogu se natjecati istraživači koji su svoje izvanredne znanstvenoistraživačke radove objavili u uvaženim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,500.

Sve navedeno, naše aktivnosti i planovi za budućnost, dodatno potvrđuju moju odluku da radim u ovoj industriji jer mi to omogućuje da neizravno doprinosim dobrobiti pacijenata i zdravstvenih sustava. Svatko od nas će u nekom trenutku biti korisnik tog sustava, moja majka, moje dijete ili ja osobno, stoga želim znati da smo učinili sve kako bismo ostvarili bolje sutra za sve pacijente.


Intervju je najprije objavljen u magazinu Pharmabiz,
BROJ 58, SRPANJ 2021

Related news