Bulgaria

Неконтролирани мускулни крампи на врата или мигане може да са признаци на дистония

Неконтролирани мускулни крампи на врата или мигане може да са признаци на дистония

Седмицата на осведомеността за дистонията се провежда в рамките на целия Европейски съюз, всяка година от 4 до 11 май. Това е седмица, посветена на повишаване на осведомеността относно дистонията, неврологично хиперкинетично двигателно разстройство. Тази година, за първи път и в България се включваме в тази европейска инициатива под наименованието „Да разпознаем дистонията“. 

По отношение на дистонията Акад. Миланов подчерта, че пациентите, които изпитват неволеви мускулни спазми, трябва да се обърнат към невролог. Той отбеляза, че ако се проявят подобни симптоми, трябва да се консултирате с невролог. Диагностицирането на дистонията е предизвикателство за лекарите от първичната медицинска помощ“, отбеляза Акад. Миланов. Невролозите поставят диагноза въз основа на обстоен клиничен преглед.

Много пациенти не знаят, че страдат от заболяването дистония – ако изпитвате неконтролирани мускулни спазми на врата или прекомерно мигане, консултирайте се с Вашия личен лекар или невролог. Повече за заболяването дистония може да прочетете тук: https://bit.ly/distonijaBG 

Акад. Миланов от болница "Св. Наум" в София подчерта, че причините за дистонията са различни. Заболяването може да е генетично, но също така може да бъде причинено от травми, лекарства, други вещества, мозъчни увреждания или други неврологични заболявания. Неврологът може да разпознае дали става въпрос за фокална дистония, тоест дистония на част от тялото или генерализирана дистония - на цялото тяло. Акад. Миланов посочи, че дистонията силно променя външния вид на човека и може да стигматизира пациентите в обществото.

Точният брой на пациентите с дистония в България не е известен, тъй като не съществуват мащабни епидемиологични изследвания проведени в страната. Обаче можем да направим изводи от данни от чужбина, където числата варират от 100 пациенти на милион души население до 2000 пациенти на милион души население, каза Акад. Миланов. Има данни, например,  в Обединеното кралство приблизително 100 000 души са със заболяването дистония.

Интересно е, че някои дистонии могат да изчезнат за няколко години и след това се появяват отново,

отбеляза Акад. Миланов. Това неврологично разстройство на движението се лекува с инжекции с ботулинов токсин.

Какво е дистония

Дистонията е двигателно нарушение, характеризиращо се с продължителни или интермитентни мускулни контракции, причиняващи абнормни, често пъти повтарящи се движения или пози, или и двете. Могат да бъдат съпроводени и от тремор. 

Мъже, жени, юноши или деца могат да се разболеят. Това е третото най-често срещано двигателно нарушение след болестта на Паркинсон и есенциалния тремор. Последните епидемиологични проучвания показват, че повече от 500 000 души в Европа живеят с дистония и много от тях не знаят, че това е дистония. Това е хронично заболяване, което в повечето случаи не засяга други мозъчни функции.

Прочетете повече тук: https://bit.ly/distonijaBG