Croatia

Bolest s tisuću lica – priče bolesnika

Bolest s tisuću lica – priče bolesnika

Multipla skleroza (MS) nepredvidiva je, često onesposobljavajuća bolest središnjega živčanog sustava koja ometa protok informacija unutar mozga te između mozga i tijela.

Što nam to znači? Možemo li stvarno zamisliti? Za bolesnike s MS-om svaki je dan posebno putovanje, a nekoliko priča dijelimo s vama povodom Svjetskoga dana multiple skleroze.

Maja Liković ima 24 godine, iz Karlovca je. Boluje od MS-a od 16. godine. U vrijeme prvoga relapsa bolesti bila je paralizirana do prsa. Maja kaže: "Kad mi je MS pokazala što može, odlučila sam, dobro, upoznala sam te, to si ti, imaš tisuću lica, ali ja sam odlučila da imam samo jedno i da sam ja stabilna, a ne bolest. I dok sam ja stabilna, ona mi ne može ništa."

Ivan Tomić dobio je prve znakove i simptome bolesti 2012. godine, kada mu je lijeva strana tijela bila oduzeta. No u veljači 2016., kada se srušio u kafiću, liječnici su mu dijagnosticirali MS. Ljubav mu puno znači: "Znam da me ta osoba voli i da je u dva sata u noći spremna otići na kraj svijeta samo da mi bude dobro."

Danijel Erceg kaže da mu je MS ukazala na neke životne važnosti. Rodila su mu se dva zdrava sina, koja su za njega dva najbolja lijeka. Njegova poruka je: Treba se boriti, a ne predavati se i treba prihvatiti stvari koje nisu moguće. "Nađeš ono što možeš, što ide. Nekakav mir u životu, pronađeš sreću ili se možeš ispunjavati jer to jako puno znači oboljelima od multiple skleroze."


Snimci su napravljeni zajedno s udrugom pacijenata oboljelih od MS-a radi boljega razumijevanja bolesti i njezinih često skrivenih ili nevidljivih znakova.