Croatia

Tjelovježbe kod upalne reumatske bolesti

Tjelovježbe kod upalne reumatske bolesti

Zbog svojih simptoma i kroničnog tijeka upalne reumatske bolesti predstavljaju značajan socijalno-medicinski problem. One negativno utječu na kvalitetu života, a mogu uzrokovati i privremeni ili trajni gubitak radne sposobnosti.

Aksijalni spondiloartritisi su skupina upalnih reumatskih bolesti kod kojih su zahvaćeni kralježnica i zglobovi sa stražnje strane zdjelice (sakroilijakalni zglobovi). Iako ovim kroničnim bolestima još uvijek ne znamo točan uzrok, znamo da su praćene upalom nakon koje nastupa okoštavanje ligamenata, zglobnih čahura i ostalih struktura, što rezultira smanjenjem pokretljivosti, ukočenošću te smanjenjem funkcionalne sposobnosti.

Posljednjih dvadesetak godina ostvaren je izniman napredak u liječenju ovih bolesti te je danas cilj liječenja postizanje remisije, odnosno odsutnost simptoma i znakova aktivne bolesti, čime se sprječavaju strukturna oštećenja kostiju i zglobova. Međutim, kad je riječ o aksijalnim spondiloartritisima, uz farmakoterapiju, veliko značenje u očuvanju kvalitete života i funkcionalne sposobnosti ima i tjelesna aktivnost, odnosno tjelovježba. Vježbanje utječe na bol, sustavnu aktivnost bolesti, funkciju i kvalitetu života oboljelog. Stoga, preporuke o vježbanju uključene su u većinu smjernica za liječenje aksijalnih spondiloartritisa.

Ankilozantni spondilitis (AS) pripada skupini upalnih reumatskih bolesti, aksijalnim spondiloartritisima. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od ankilozantnog spondilitisa boluje oko 20.000 osoba, a vjerojatno ih je još toliko nedijagnosticiranih. Obilježje ove upalne bolesti su bolovi u križima, zdjelici, te uzduž kralježnice. Najčešće se pojavljuje u mladih osoba, obično između 15. i 40. godine života, nešto češće u muškaraca. Nažalost, zbog neprepoznavanja bolesti od pojave simptoma do postavljanja dijagnoze može proći i nekoliko godina. Ako se pravodobno i pravilno ne liječi, AS dovodi do značajne deformacije kralježnice i njezine ukočenosti, ponekad su zahvaćeni i drugi zglobovi (napose kukovi), a mogu se pojaviti i izvanzglobne manifestacije (prvenstveno upale oka, upale crijeva ili kožne bolesti) pa bolest dovodi do značajne funkcionalne i radne nesposobnosti.    

Videom pripremljenim povodom Svjetskog dana ankilozantnog spondilitisa, nastojimo ohrabriti bolesnike da sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svoga zdravlja redovitom tjelovježbom.