CROATIA

Virusne upale sinusa

Virusne upale sinusa

Kod obilne nosne sekrecije preporučuje se uključivanje mukolitika, odnosno tvari koji razrjeđuju sluz i time olakšavaju njezinu drenažu

U zimskom razdoblju očekuju se prehlade blažeg ili težeg oblika. S obzirom na hladnije vrijeme, a time i češći boravak u zatvorenom prostoru, i kod nas očekujemo pojavu simptoma prehlade u porodici ili kolektivu. Uglavnom je riječ o virozama koje izazivaju bolest poznatu pod nazivom obična prehlada. Najčešća tegoba u sklopu prehlade je začepljenje i curenje nosa.

Čak dvije trećine akutnih upala sinusa uzrokovane su virusima i obično se tegobe razriješe tokom sedam do deset dana. Bolest počinje:

  • začepljenim nosom,
  • vodenom nosnom sekrecijom i slijevanjem sekreta niz ždrijelo, što je često praćeno kašljem,
  • smanjenjem osjeta njuha
  • i glavoboljom.

Važno je u tim situacijama pravovremeno započeti sa simptomatskom terapijom. 

Sluznica nosa ima četiri važne uloge: vlaženje, grijanje i čišćenje zraka te njuh. Fiziološki je disati kroz nos da bi sluznica nosa mogla prilagoditi udahnuti zrak za donji disajni sistem. U sluznici nosa nalaze se žlijezde koje luče sluz određene količine i viskoznosti, a trepetljike na površini sluznice svojim sinhronim treperenjem prenose sluz s nalijepljenim česticama iz filtriranog zraka iz sinusa i nosa u nosni dio ždrijela, odakle bude progutana.

Kod virusne upale sluznice nosa i sinusa pojačano se luči gušća sluz, otečena sluznica remeti drenažu sinusa, a virusi uzrokuju nepokretljivost trepetljika. Time se razvija neprohodnost nosa, zadržava sekret u prostorima nosa i sinusa te se omogućava razvoj komplikacija akutne virusne upale sinusa, što je prvenstveno bakterijska upala sinusa i upala srednjeg uha.

Održavanjem nosa prohodnim, čišćenjem sekreta zadržanog u nosu otklanjamo moguće komplikacije upale. Europsko rinološko društvo je 2012. godine objavilo nove stručne smjernice u vezi liječenja upala sinusa. Uzimajući u obzir sve znanstvene i stručne radove objavljene u vezi upala sinusa, odredili su koje je liječenje dokazano učinkovito.

Kod akutne virusne upale nosa i sinusa važno je odmah početi upotrebljavati dekongestivne kapi ili sprej kako bi se smanjio otok sluznice nosa. Takvi sprejevi se mogu koristiti sedam do deset dana, tri do četiri puta dnevno i bez preporuke ljekara. Uz to se preporučuje obilno ispiranje nosa slanom otopinom. Najčešće se koriste izotonične otopine sterilnih morskih soli, a u fazama akutne upale tokom prvih desetak dana preporučuju se hipertonične otopine koje se također nalaze na tržištu u slobodnoj prodaji. Takvi preparati u novije vrijeme imaju dodatno fitoterapijsko djelovanje jer su im dodani ekstrakti eukaliptusa, aloe vere i sl. Uljni preparati s dodacima eteričnih ulja efikasni su u rješavanju osjećaja slabe nosne prohodnosti i njegovanja suhe sluznice nosa. Svakako, ispiranje nosa i zatim dekongestivne kapi čine prvi korak koji treba poduzeti kod začepljenog nosa.

Kod obilne nosne sekrecije preporučuje se uključivanje mukolitika, odnosno tvari koji razrjeđuju sluz i time olakšavaju njezinu drenažu. Uz mukolitičku aktivnost imamo preparate koje djeluju sekretolitički (reguliraju količinu stvaranja sluzi) te aktiviraju sluznične trepetljike i time omogućavaju prirodno čišćenje sluzi iz nosnog i sinusnih prostora.
Fitoterapija (liječenje biljnim preparatima) odavno je poznata, a prije dvije godine i službeno je priznata kao naučno dokazana efikasna pomoć u liječenju upale sinusa. Radi se o preparatima na bazi mirtola.

Važno je znati kada potražiti ljekarsku pomoć. Kada su u pitanju obične prehlade, ljekarsku pomoć treba potražiti ako se tegobe ne smanje nakon sedam dana ili se pogorša opće stanje. U tim slučajevima postoji indikacija za uključivanjem antibiotika. Kod akutnog bakterijskog sinuzitisa liječenje antibiotikom traje najmanje 10 do 14 dana.

Tokom virusnih upala treba voditi računa o podizanju općeg imuniteta. Vitaminski preparati, dobra hidracija, dovoljno odmora, izbjegavanje pothlađivanja te eventualno periodično korištenje imunoaktivatora također su dobrodošli za očuvanje zdravlja i ublažavanje bolesti.

Teuta Alerić Primorac, dr. med., specijalist otorinolaringolog