Croatia

Vježbajte s olimpijcem Mariom Vekićem i pacijentima s križoboljom upalnoga tipa - AS i axSpA

Vježbajte s olimpijcem Mariom Vekićem i pacijentima s križoboljom upalnoga tipa - AS i axSpA

Mario Vekić, dvostruki olimpijac u veslanju

Ankilozantni spondilitis (skr. AS) je upalna reumatska bolest koja se manifestira kroničnim bolovima u leđima, koji su izraženiji u mirovanju, a razgibavanjem/vježbanjem se smanjuju, osobu bude u drugom dijelu noći, a pridružena im je dugotrajna jutarnja zakočenost.

Kako je bolest cjeloživotna od izuzetne je važnosti što ranije postavljanje dijagnoze, jer danas imamo učinkovite lijekove, kao što su biološki lijekovi, koji mogu usporiti razvoj bolesti, te smanjiti njezine simptome i znakove.

Temelj liječenja AS/aks-SpA su vježbe, koje se trebaju provoditi svakodnevno i na pravilan način, te postati dio životne rutine. Time se najbolje održava funkcionalna sposobnost, uključivo i ona radna.

Upravo zbog toga je Medis u suradnji s Referentnim centrom za spondiloartritise Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, s udrugom Remisija, udrugom Hrvatska liga protiv reumatizma, Hrvatskim reumatološkim društvom Hrvatskoga liječničkoga zbora i dvostrukim olimpijcem u veslanju, Marijem Vekić napravio video u kojem su upute kako pravilnim vježbanjem poboljšati funkcionalnost u bolesnika s ankilozantnim spondilitisom.


Prof. dr. sc. Simeon Grazio, prim., dr. med., spec. fizijatar, uži specijalist reumatolog i predstojnik Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, KBC Sestre Milosrdnice, Zagreb poručuje:

Izvođenje vježbi je nadgledala i komentirala gđa Štefanija Opalin, bacc. physioth (glavna fiziterapeutkinja Poliklinike, Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Sestre milosrdnice - Referentnog centra za spondiloartritise Ministarstva zdravstva RH.

Svakodnevno vježbajte prema stručno utemeljenom video predlošku, jer ćete time postići najviše u borbi s ovom kroničnom i potencijalno onesposobljavajućom bolesti.